MESS

Functie van pijn
Pijn is een waarschuwingssysteem. Als er gevaar dreigt, dan is pijn voor jou het signaal dat jij in je bestaan bedreigd wordt. Pijn vertelt jou dat je erger moet zien te voorkomen en dat je weg moet uit die situatie om intact te blijven en te kunnen overleven. Dus in die zin is pijn heel nuttig.
Want het gaat om levensbehoud.

Pijn en zielsdelen
Je ziel functioneert op verschillende bewustzijnslagen en ik onderscheid er vier:
mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel. MESS
Mentaal zijn de gedachtes die je hebt. Bijv. Ik kan het niet, mannen zijn niet te vertrouwen, ik sta er alleen voor, enz.
Emotioneel is wat je voelt. Bijv. Angst, verdriet, onmacht, frustratie.
Fysiek is je lichamelijke gesteldheid. Bijv. benauwdheid, kramp, (erfelijke) ziektes.
Spiritueel is het perspectief van de ziel, energetisch. Op deze laag kun je betekenis geven aan een ervaring, de les eruit trekken voor jezelf. Bijv. een ziekte is heftig, maar kan je ook leren om te genieten van kleine dingen en dankbaar te zijn voor elke dag. Dit component komt meestal pas na de ervaring op gang.

Elke staat van zijn, elke ervaring, kent een MESS en wordt op deze vier lagen ervaren. Dat geldt voor prettige ervaringen en pijnlijke.  

Pijn, overlevingsstrategieën en zielsverlies
Pijn ontstaat bij gebeurtenissen die jij als traumatisch ervaart. Heftige gebeurtenissen zoals een ongeluk en mishandeling, maar ook dagelijkse voorvallen zoals een nare ruzie of straf krijgen van je ouders. Zo’n gebeurtenis wordt traumatisch als jij in jouw beleving in je bestaan bedreigd wordt en je op dat moment beseft dat je niet aan die situatie kunt ontsnappen. Je bent er aan overgeleverd.

Om letterlijk te overleven of om de pijn draaglijk te maken, treedt op dat moment je overlevingsstrategie in werking. Je sluit delen van jezelf af om de onprettige ervaring niet volledig mee te hoeven maken. Dat afsluiten gebeurt automatisch. Om de traumatische situatie zo goed mogelijk te kunnen overleven wordt de verbinding met delen van jezelf verbroken. Zodat je niet de hele lading van fysieke en emotionele lichaam hoeft te voelen. Je dissocieert je van jezelf, van je lichaam. Er treedt zielsverlies op.

Zo blokkeer je de onprettige sensaties maar daarmee is de pijn niet echt weg.
Die verplaatst zich naar je onbewuste geheugen. Het onderbewuste onthoudt namelijk altijd wat er gebeurd is. Bovendien wordt door die blokkade de verbinding met andere gevoelens zoals warmte, liefde en levensvreugde ook verbroken.

Die overlevingsstrategie werkt op korte termijn heel goed. Maar vroeg of laat gaat die tegen je werken, omdat het ook pijn doet om van jezelf en je oorspronkelijke zijn, van je essentie, verwijderd te zijn geraakt. Daardoor kom je in het leven ook in de problemen. Dat je niet voor jezelf op kunt komen bijvoorbeeld, het niet lukt om een relatie te krijgen omdat je je niet open durft te stellen, je depressief bent, enz.
Vroeg of laat komt pijn op de een of andere manier weer naar boven, weer in je bewustzijn. Pijn wil namelijk altijd ervaren worden. In het leven kun je niets uitsluiten. Alles wil gevoeld en ervaren worden: de fijne en de pijnlijke gebeurtenissen. Als jij niet in staat bent om alles te voelen, dan schuift de pijnlijke lading automatisch door naar de volgende generatie in de familie in een poging om alsnog verwerkt te kunnen worden. Zo kan het zijn dat je belast bent met klachten die oorspronkelijk niet van jou zijn, maar die ontstaan zijn bij je oma bijvoorbeeld.

Met het blokkeren van de pijn en onprettige sensaties kan ook jouw levensenergie niet meer vrij doorstromen. Je kwaliteiten en talenten zijn ook geblokkeerd waardoor het je niet lukt om je verlangens te realiseren en je potentie te leven.

Als er sprake is van veel zielsverlies, is het heel lastig om hier te zijn. Dan heb je ook vaak het gevoel dat je er niet helemaal bij bent, je weet niet goed wie je bent en je kunt jezelf ook niet neerzetten.

Soul retrieval
Pijnlijke ervaringen moeten op alle vier de lagen gevoeld en verwerkt worden. Een MESS, combinatie van gedachte, emotie, fysieke sensatie en zielsbeleving, vormt een brug naar zo’n onverwerkte traumatische ervaring. Een vereenvoudigd voorbeeld:
Een cliënte komt binnen met de hulpvraag dat ze problemen ervaart in de relatie met haar baas. Iedere keer als ze wil vragen om promotie dan slaat ze dicht. Waardoor ze onder haar kunnen blijft werken en ongelukkig is. Het is de kunst om dan dat MESS helder te krijgen. Bijv. door aan haar te vragen:
Als je dan voor je baas staat, met de intentie om het over promotie te hebben, wat gebeurt er dan in je lichaam?
Lichamelijk: Brok in de keel
Wat voel je op dat moment?   
Emotie: Verdriet
En welke gedachte gaat er door je heen?
Mentale gedachte: Er is geen ruimte voor mij
Brug: maak eens contact met de allereerste keer dat je dit precies zo ervaarde.
Door hier op in te zoomen en de pijn te raken, kom je in de oorspronkelijke ervaring terecht: bijv in de situatie dat je als meisje door een groepje jongens seksueel bent lastig gevallen. Waar je vervolgens dieper op in kunt gaan en mee kunt werken. Het kan zijn dat de cliënte hierdoor is gaan geloven dat ze als meisje niet meetelt. Een overtuiging die vroeg of laat problemen gaat geven.
Op zielsniveau is het misschien wel de bedoeling dat ze een tijdje ervaren heeft hoe het is om zich minderwaardig te voelen, omdat in een vorig leven de rollen omgedraaid waren en ze zelf vrouwen gekleineerd heeft.

Dat is even een voorbeeld van hoe je met die zielsdelen kunt werken. Maar pas als alle zielsdelen gevoelsmatig weer op hun plek vallen, komt er een gevoel van bevrijding en ruimte voor verandering. Anders kan het gebeuren dat je bijv mentaal het inzicht wel hebt en denkt dat het opgelost is, maar dat het op emotioneel niveau nog vast zit en nog bevroren is in de tijd. Waardoor jouw klacht zich blijft herhalen. Dus dan is de pijn nog niet geheeld en is jouw probleem of klacht dus nog niet opgelost. Westerse geneeswijzen maken zich hier vaak schuldig aan omdat problemen afzonderlijk worden behandeld en niet gezien worden als onderdeel van een geheel.

Dat is wat ik doe in een sessie. Ik laat je de pijnlijke lading en alles wat daarbij hoort ervaren, precies datgene wat tot nu toe steeds vermeden is en gerelateerd is aan jouw klacht of hulpvraag. Wat in een sessie trouwens vele male minder pijnlijk is dan in de oorspronkelijke situatie, want die is al geweest. Die is al afgelopen. En het is belangrijk dat al die afgesplitste zielsdelen dat ook weer gaan beseffen. Dat de oorspronkelijke ervaring afgelopen is en dat het veilig is om terug te keren naar het thuisfront: naar jou. Dat de verbinding met alle delen van jouw zijn hersteld wordt. Het heet niet voor niks heel-ing.

Oefening
Om je zelf meer bewust te worden van die zielsdelen, het MESS, kun je een ervaring van jezelf gaan ontleden. Of van je kind bijvoorbeeld. Door heel simpel de vragen te stellen bij een leuke of niet leuke ervaring:
Welke gedachte heb ik hierbij
Hoe voelt het
Wat ervaar ik in mijn lichaam
Wat betekent deze ervaring voor mij
Kijk maar eens of je dat rijtje compleet kunt krijgen
Bij gebeurtenissen die je bewust ervaart is dat niet zo moeilijk, maar bij gebeurtenissen waar een deel van jou afhaakt wordt het al ingewikkelder.